Hur kommer jag igång med träningen?

Jag har fått några frågor om hur man ska göra för att komma igång med träningen och det tänkte jag besvara i detta inlägg. Självklart är det väldigt individuellt och alla funkar inte på samma sätt, men det här är mina bästa tips!

Det absolut viktigaste att tänka på är att börja lugnt! Acceptera att du inte kommer att vara någon maratonlöpare eller elitidrottare från början, utan ta det lugnt och låt dig utvecklas. Den starkaste kroppen byggs under en längre tid och det mest sunda om du vill gå ner i vikt är att ta det stegvis och tänka långsiktigt.

Ställ dig frågan varför du inte har börjat tidigare, vad har hindrat dig? Kanske har du haft dåligt med tid eller ork? Utvärdera dig, hur mycket tid har du och planera utefter det. Försök hitta luckor i schemat då du kan ta dig tid till att träna, om den än är raska prommenader eller att cykla och gå till jobbet/skolan. Vardagsmotionen är faktiskt den absolut viktigaste typen av motion, så se till att försöka få så mycket som möjligt av den. Välj trappan istället för att ta hissen, gå/cykla till jobbet istället för att ta bilen osv. Om du har dåligt med tid, försök då att planera in dina träningspass som möten. När jag gör det har jag märkt en stor skillnad och jag kommer iväg mycket lättare :)

Jag tycker att vardagsmotion + 2 pass i veckan är lagomt att börja med. Om du börjar lugnt hinner kroppen anpassa sig och skaderisken minskar betydligt. Efter att du kört på med 2 pass i veckan ungefär en månad kan du succesivt börja öka antalet pass tills du hittar en vettig nivå som passar just dig. Men kom ihåg, ta det lugnt och tänk långsiktigt!

Försök även att hitta pass som passar just dig, för a och o när det gäller att komma igång med träning är att göra sånt som du tycker om. Försök att testa på massa olika pass, tills du hittar det som passar just dig. Sen efter ett tag när du fått upp en rutin kan du börja lägga in andra sorters pass. Pass som kanske riktar sig mot ett specifikt mål som du satt upp.

Alltså, börja lugnt, bygg på succesivt och lyssna på kroppen!

Dethär citatet tycker jag är helt klockrent och det är viktigt att tänka på det :)

Kommentarer:

1 Ida Nilsson:

Jag har också försökt tänka sådär. Mitt problem är väl att jag alltid liksom går ut för hårt direkt när jag bestämt mig och tröttnar istället. Men nu har jag mer accepterat att man måste ha ett ordentligt liv också, aldrig mår dåligt däremellan. Det är en balansgång!

Svar: Helt klart, jag håller med dig totalt och jag har också gjort samma misstag att gå ut för hårt :) Man måste se det som en belöning mer än ett straff tycker jag, en väldig balansgång! :)
Julia T

2 Tilda:

Sjukt bra tips men jag tror mitt problem ligger i att jag är så sjukt fattig student att jag inte har råd med ett gymkort :(

Svar: Tack :) jag förstår, men man behöver faktiskt inte ett gym för att träna! Löpning och prommenader kan man variera på många sätt, till exempel olika sorters intervallpass. Många övningar går även att göra hemma i vardagsrummet, så då behöver absolut inget gym :) sen kanske du kan köpa eller önska dig ett tio-kort i julklapp som du kan variera din träning med :) kram!
Julia T

3 Mohammedi's | Art, model & designer:

Delta gärna på min tävling, där 3 vinner en varsin goodiebag!

4 Rosanna:

sv: tack!:D Bra tips!

Svar: tack så mycket :D
Julia T

5 emelie:

svar: ååhhh underbart! Din blogg kommer jag följa! :)


Svar: Åh, va roligt :D välkommen hit!
Julia T

6 Hanne:

skitbra tips! det gäller ju att hålla ut i början :D

Svar: tack :) ja helt rätt!
Julia T

7 LCHF-ingenjören:

WORD!! STORA kramar!

Svar: åh gullis! STORA kramar tillbaka :)
Julia T

8 Daniella Åberg:

Himla bra inlägg, tack! Räknas vatten"tant"gympa som träning?

Svar: Va roligt att höra :D det gör det absolut! All träning du gör i vattnet är superbra och skonsamt för både muskler och leder, då den avlastar kroppen och minskar skaderisken. Därför tycker jag att det är ett superbra sätt att komma igång med din träningen på, försök även att kombinera med lite simning! I både simning och vattengympa tränar du många muskelgrupper och vattenmotståndet är ju högre än ex. luft vilket för att energiförbränningen blir högre :)
Julia T

9 Mia:

grymma tips ju :) ska jag tänka på!

Svar: tack ja det tycker jag :D
Julia T

10 Mia:

grymma tips ju :) ska jag tänka på!

Svar: tack ja det tycker jag :D
Julia T

11 Anonym:

Grymma tips :)

Svar: tack :D
Julia T

Kommentera här: