Osvavlade eller svavlade aprikoser?
Faktum är den att de torkade är näst intill lika nyttiga som de färska och innehåller massa fibrer, mineraler och vitaminer. Aprikosen innehåller både betakaroten (skyddar hjärtat) och vitamin a (bekämpar fria radikaler i kroppen). Ja, aprikosen torkad som färsk har många hälsofördelar vilket inte är helt fel förutom att de är grymt mumsiga att äta!
Något som jag fick en fråga om häromdagen var "vad är osvavlade aprikoser?" och det tänkte jag nu svara på så enkelt jag bara kan. Torkade aprikoser sälja både svavalade och osvavlade, det som är skillnaden är att de ena även innehåller en liten mängd svavel som tillsätts när de torkas. Detta för att de ska behålla sin naturligt orangea färg. Tillsätts inte svavel bryts färgmolekylerna när och aprikoserna blir något brunare eller brunfläkiga.
Att de blir brunaktiga påverkar varken smaken eller något annat, utan de är minst lika nyttiga som de färska. Självklart är det därför alltid bäst att undivka svavlade, men de svavlade (beroende på sort) är heller inte speciellt osunda. Välj gärna de osvavlade om du kan eller har råd och bli inte avskräckt av den bruna färgen, de är lika goda! ;)

sv; ja verkligen !! :)